دسته‌بندی نشده

چرا باید چای طبیعی بنوشیم؟

چرا چای اسانس دار خطرناک است؟

چای طبیعی نوشیدنی ای بسیار متداول و پرطرفدار است. نوشیدن عصاره ی خالص گیاه چای علاوه بر لذتبخش بودن فواید بسیاری هم دارد. اما بنطر شما چرا اکثر مردم به جای استفاده از چای ایرانی و یا چای گیلان از چای اسانس دار و یا به اصطلاح از چای عطری استفاده می کنند؟

در این نوشتار قصد داریم از مسئله ای صحبت کنیم که با وجود اهمیت بسیار، دیگر چندان به آن پرداخته نمی شود.

حتما شما هم شنیده اید که چای خارجی یا چای اسانس دار برای سلامتی انسان مضر است. بارها در رسانه های مختلف از روزنامه ها گرفته تا صداوسیما و مجلات و شبکه های اجتماعی در خصوص خطرات چای عطری برای سلامتی بدن گفته و نوشته شده است اما هنوز اکثر قریب به اتفاق مردم از آن استفاده می کنند. انگار دیگر گوشمان به این صدا عادت کرده و حساسیت ما نسبت به آن کم شده است. سوال اینجاست که چه چیزی مهم تر از سلامتی خود و خانواده ما میتواند وجود داشته باشد که ما تا این حد نسبت به آن بی تفاوت هستیم؟ در این مقاله سعی داریم تا با بازنشر مخاطرات ذکر شده در تعدادی از رسانه ها شما را با این مضرات بیشتر آشنا کنیم.

در این مقاله به نقل از محمدحسین عزیزی رییس انجمن صنایع غذایی و استاد دانشگاه تربیت مدرس آمده است: مردم بهتر است از چای‌ طبیعی بدون اسانس و رنگ (در اصطلاح عطری) استفاده کنند” وی با اشاره به اینکه اکثر چای‌های موجود (شاید ۸۰ تا ۹۰ درصد آنها)، وارداتی از کشورهای هند و سریلانکا هستند، افزود: از آنجا که نمی دانیم این نوشیدنی با چه اسانس و رنگ و به چه شیوه‌ای تهیه می شود، استفاده از نوع عطری آن توصیه نمی شود.

به اعتقاد رییس انجمن صنایع غذایی مشکل دیگر را می توان با توجه به سازمان غذا و داروی ایران مطرح کرد که نتایج آزمایش صحت و سلامتی نوشیدنی‌هایی همچون چای را به درستی منعکس نمی کنند؛ به طور مثال روی هیچکدام از بسته‌های چای نوشته نشده که رنگ و اسانس مورد استفاده، مجاز و مورد تایید این سازمان است.

عزیزی با بیان اینکه کشورهای هند و سریلانکا از نظر سطح بهداشتی و کیفی درسطح پایین قرار دارند، توصیه کرد: تا جایی که امکان دارد باید از مصرف چای های عطری با رنگ و اسانس پرهیز کرد چرا که هرچند آنها عارضه فوری ندارند اما در دراز مدت عوارضی همچون سرطان را برای فرد به ارمغان می آورند.

وی عنوان کرد: حوصله به خرج دادن برای آماده شدن بخصوص رنگ انداختن چای طبیعی بسیار بهتر از مصرف چای هایی است که احتمالا سلامتی را تهدید می کنند. چای طبیعی و سالم در صورت مصرف به اندازه باعث آرامش اعصاب و قلب می شود. “

در این مقاله نیز مصاحبه دیگری با استاد دانشگاه تربیت مدرس انجام شده است که گوشه هایی از آن را در زیر میخوانید:

” وی با بیان اینکه عادت کردن به طعم چای، مهم‌ترین عامل گرایش به چای‌های خارجی است، تصریح کرد: متاسفانه در این صنعت مطابقت کیفیت با ذائقه مصرف کننده از اهمیت ویژه ای برخوردار بوده و یکی از شگردهای جلب توجه مشتریان افزودن رنگ و اسانس های مختلف به چای است؛ غافل از اینکه این مواد محصول را از حالت طبیعی خود خارج می‌کنند.

این متخصص صنایع غذایی در خصوص ارتباط بین مصرف بیش از حد چای خارجی با بروز انواع بیماری‌ها اضافه کرد: در چای خارجی مواد آفت‌کش و سموم مختلف به وفور یافت می‌شود و مصرف این محصولات آثار زیان‌باری را در درازمدت به دنبال دارد که ازجمله آن می توان به شیوع سرطان در میان مصرف‌کنندگان دائمی چای‌های خارجی اشاره کرد.

وی چای‌های ساخت داخلی را عاری از هرگونه مواد آفت‌کش و سموم مربوط به دفع آفات خواند و اظهار داشت: چای کشور بدلیل نبود هیچگونه ماده سم‌زدا و اسانس‌های عطری در دسته چای های با کیفیت بالا و سالم به شمار می‌روند که البته برخورداری از این ویژگی‌ها در گرو رعایت الزامات برداشت، انتقال و فرآوری محصول است. “

پشت پرده چای‌های سمی خارجی در بازار/ کلاهی که بر سر مشتریان می‌رود در این مقاله به نقل از محمد ولی روزبهان رییس سازمان چای کشور آمده: “رییس سازمان چای عنوان کرد:«بیشتر چای خارجی در فرآیند تولید در کشورهای تولیدکننده، از سم استفاده می کنند؛یعنی به جهت شرایط اقلیمی مجبور هستند. به این دلیل که ۱۱ ماه سال معمولا برداشت می شود و هوای نسبتا گرم دارند. مانند مناطق ما نیستند که ۶ ماه سال به جهت سرمای حاکم برداشت داریم. در حالی که چای ما نیاز به سم پاشی ندارد. “

چای ایرانی بخریم یا چای خارجی؟

در این مقاله مضرات چای خارجی توضیح داده شده است. نقل به مضمون: “برخلاف تصور عموم چای خوب لزوما رنگ تیره‌تر وطعم قوی‌تری ندارد و مصرف هر روزه چای خارجی رنگ‌های زیاد را به میزان زیاد وارد بدن هر شخص می‌کند که عوارض بسیار دارد. همچنین اسانس های مختلف به این چای‌ها افزوده می‌شود که به هرحال مواد طبیعی نبوده و عوارض مخصوصی به وجود می‌آورند. عوارض رنگ های خوراکی موجود در چای عبارتند از: سردرد(گاهی سردردها مزمن که علت آن پیدا نمی‌شود همین رنگ ها علت اصلی آن هستند)، اختلال در رشد کودکان، مشکلات دندان ها و لثه(افزایش پوسیدگی و ترک خوردن دندان ها)، مشکلات عصبی، مشکلات پوست ومو، سفید شدن زودرس موها و افزایش چین وچروک پوست. از دیگر عوارض اسانس مصنوعی موجود در چای عبارتست از: سرگیجه و اختلال حافظه، خستگی مزمن و وزوز گوش، اختلالات خواب و مشکلات ادراری وگوارشی و معده. “

چای خارجی نخورید، چون باعث مرگ می شود

در این گزارش به نقل از محمد تقی شکرگزار کارشناس پژوهشکده چای چنین آمده است: ” به‌طور مثال براساس جدیدترین اطلاعات موجود در منابع خارجی در کشور سریلانکا حداقل ۱۰ نوع قارچ‌کش، ۹ نوع حشره‌کش و ۸ نوع علف‌کش مصرف می‌شود که مصرف برخی از آن‌ها با وجود کارآئی خیلی خوب و موثر، مشکل باقی‌مانده این سموم روی برگ سبز و چای خشک است که این مقدار در سریلانکا حدود ۵۵۰ کیلوگرم، در چین حدود ۷۵۰ کیلوگرم و در هند حدود ۶۰۰ کیلوگرم است و البته مصرف این مقدار کود به احتمال قوی براساس آزمون‌های شیمیائی خاک و برگ چای است. شکرگزار ادامه داد: اما در ایران سه آفت مهم یعنی کنه، شپشک آردآلود و شته و یک بیماری کلیدی به نام نماتد زخم ریشـه چـای داریم کــه حـداقل در ۱۷ سـال اخیر هیچ گونــه سمی علیه این آفات مصرف نشده است. هـر چند در دهه شصت و هفتاد سازمان چـای کشور سابق اقدام بــه توزیع سموم حشره‌کش رایگان(دیازینون، مالاتیون) و کنه‌کش(اومایت) علیه آفات چای می‌کرد اما از سال ۱۳۷۸ با انجام کارهای تحقیقاتی در پژوهشکده چای مصرف هرگونه سم در باغ‌های چای ایران ممنوع شد. “

هرگز چای کیسه ای نخورید

در این مقاله اینچنین آمده است: ” نتایج یک مطالعه جدید در کانادا نشان می‌دهد که یک بسته چای کیسه ای یا لیپتون بیش از ۱۱ میلیارد میکروپلاستیک را درون یک فنجان چای آزاد می کند این درحالی است که براساس شواهد نوع پلاستیک مورد استفاده در چای کیسه ای با نام پلی پروپیلن می تواند باعث افزایش احتمال ایجاد جهش های ژنتیکی و آسیب به سیستم غدد درون ریز و توانایی باروری در افراد ‌شود. محققان همچنین دریافتند آب مورد استفاده برای چای اغلب در دمای بالای ۹۵ درجه سانتی گراد است و زمانی که دمای آب از ۴۰ درجه سانتی گراد بیشتر باشد ، خطر تجزیه پلاستیک و آزاد کردن مواد سمی آن افزایش می‌یابد. این میزان هزاران برابر بیشتر از مقادیر گزارش شده در سایر غذاهاست و می‌تواند برای سلامت انسان بیشتر از آن چه فکر کنیم‌، مضر باشد. “

حال با توجه به این واقعیات سوالی که در ذهن ایجاد میشود این است واقعا زمان خداحافطی با چای خطرناک خارجی کی فرا میرسد؟ وقتی میتوان از چای بسیار باکیفیت و سالم و ارگانیک گیلان استفاده کرد چرا باید به سراغ چای عطری رفت؟ چای ایرانی به زمان کافی جهت دم کشیدن نیاز دارد و به عقیده ی اکثریت قریب به اتفاق آنهایی که هردو چای را نوشیده اند، از هر نظر بسیار بهتر از چای خارجی است. آیا سلامت خانواده مان و لذت بردن از عصاره بینظیر چای طبیعی و خالص و استفاده از فواید بسیار آن ارزش صرف۱۰ دقیقه زمان بیشتر را ندارد؟

1 نظر در “چرا باید چای طبیعی بنوشیم؟

  1. شریفی گفت:

    با سلام
    این مقاله واقعا تکان دهنده بود
    از اطلاع رسانی شما متشکرم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *