مقالات گیلسا

برنج و انواع غذاهای خوشمزه ایرانی

برنج و انواع غذاهای خوشمزه ایرانی

برنج غذای اصلی اغلب مردم آسیاست برای همین روش های پخت زیادی دارد.
اکثر ما با غذاهای ایرانی آشنایی داریم و اهمیت برنج را در سفره می دانیم.
هر نقطه ایران غذای محلی خاص خود را دارد که بودن برنج در آنها نشان دهنده اهمیت این محصول در بین ایرانیان از گذشته تا کنون است.

برنج در گذشته های نه چندان دور غذای لوکس اقشار توانمند جامعه بوده و اغلب ثروتمندان در مجالس و مهمانی های خود از آن استفاده می کردند اما امروز قوت غالب مردم محسوب می شود که حتی در محرومترین نقاط کشور هم مورد استفاده قرار می گیرد.

در این مقاله سعی میکنیم به غذاهای ایرانی که از سال های گذشته تا امروز با برنج طبخ می شوند بپردازیم .

 

برنج و انواع غذاهای خوشمزه ایرانی

 

جایگاه برنج ایرانی در غذاهای شمالی

شمال کشور یکی از مقاصد گردشگری است که علاوه بر مناظر بسیار زیبای طبیعی تنوع غذایی حیرت انگیزی نیز دارد.

در شهرت غذاهای شمالی همین بس که سازمان جهانی یونسکو رشت را به عنوان “شهر خلاق غذا” به ثبت رسانده است. بیشتر مردم گیلان به کار کشاورزی مشغولند که غالب این افراد به کاشت برنج در شالیزارهای سرسبز می پردازند به همین دلیل برنج هاشمی گیلان یا انواع برنج در شمال کشور جایگاه ویژه ای دارد و اغلب غذاهای شمالی در کنار برنج ایرانی سرو می شود.

جالب است بدانید بعضی از شمالی ها عادت دارند در وعده صبحانه نیز از برنج استفاده کنند. معمولا این برنج طارم یا سایر برنج ها اگر به صورت گرم مصرف شود همراه با شیر پلا یا همان شیر شیرین شده و یا شیره خرما و انگور، و اگر سرد میل شود همراه با باقالی خام، سیر ترشی، پیاز و گردو و یا اشپل سرو خواهد شد.

از دیگر غذاهای محبوب شمالی می توان به نمونه های زیر اشاره کرد:

  • باقلا قاتوق
  • کباب ترش
  • پلاکباب
  • ماهی مالاتا
  • مرغ ترش
  • سیرابیج
  • کاله کباب
  • ترشی تره
  • گمج کباب
  • ترش واش

 

تنوع غذایی گیلان بینطیر است و عذاهای متنوع و خوشمزه آن دنیایی از طعم و مزه را پیش روی علاقمندان غذا قرار میدهد.

برنجی که در شمال کشور تولید می شود مانند برنج طارم یا برنج هاشمی هم عطر و طعم بی نظیری به سفره های ما ایرانی ها داده است.

 

برنج هاشمی گیلان

 

برنج و غذاهای جنوب ایران

همانطور که شمال ایران غنی از تنوع غذایی است جنوب نیز این ویژگی را دارد.
طعم لذیذ غذاهای جنوبی در کنار برنج ایرانی چیز دیگریست.
همه ساله مسافران زیادی به جنوب می روند تا فقط طعم غذاهای محبوب این مناطق را بچشند.
از جمله غذاهای سنتی که از دیرباز تا کنون با برنج درست می شوند میتوان به نمونه های زیر اشاره کرد:

  • هزاری یکی از غذاهای محلی استان بندرعباس
  • لخ لخ غذای محلی استان بوشهر
  • تباهگ غذای سنتی استان سیستان و بلوچستان که معمولا در عید قربان درست می شود.
  • امگشت غذای محلی استان خوستان است که اعراب این مناطق آن را با ماهی گباب درست می کنند.
  • پلو عربی از جمله غذاهای محلی استان هرمزگان می باشد.
  • قلیه قاشقی یکی دیگر از غذاهای جنوب است که با برنج خوش عطر ایرانی طبخ می شود.
  • میگوی هواری یا میگو پلوی جنوبی
  • پلو بندری
  • شور ماهی پلو

غذاهای سنتی جنوب کشور هم انقدر زیاد و متفاوت است که نمی توان در یک مقاله کوتاه به آنها پرداخت فقط بخشی از آنها را اینجا نام میبریم.

 

غذای برنجی

 

مشهورترین غذاهای ایرانی با برنج ایرانی

اغلب غذاهای ایرانی در بین توریستهای خارجی شهرت بسیار زیادی دارند اما محبوبترین این غذاها که در اینجا سعی می کنیم تا حدود زیادی با آنها و طرز پختشان آشنا شویم عبارتند از:

کباب کوبیده:

کباب کوبیده غذای محلی شهرستان بروجرد است که طرفداران بسیار زیادی در سراسر ایران دارد.
به عبارت دیگر بدون شک چلو کباب معروفترین غذای ایرانی است که خیلی از نقاط مختلف دنیا آشپزی ایرانی را با این غذا می شناسند.
چلو کباب همراه با برنج زعفرانی فلفل و گوجه کبابی طبخ می شود که طعم لذیذتری به آن می دهد.
طرز تهیه کباب کوبیده:

مواد لازم :

  • گوشت چرخ کرده  ۱ کیلوگرم
  • پودر پابریکا           به میزان لازم
  • پیاز                    به مقدار کافی
  • نمک                  به مقدار کافی
  • فلفل سیاه          به مقدار کافی

برای اینکه یک کباب کوبیده عالی درست کنید باید حتما از گوشت چرخ کرده گوسفندی تازه و یا مخلوط گوشت گوساله استفاده نمایید.
اگر می خواهید کباب تردتر و خوشمزه تر شود چربی را کنار گوشت فراموش نکنید.
باید بدانید گوشتی که چربی کمی داشته باشد هنگام ورز دادن خودش را ول می کند.
پیازها را به صورت پوره ای در بیاورید دقت داشته باشید برای خرد کردن پیاز از رنده استفاده نکنید.
پیاز را با گوشت مخلوط کرده و بعد از اضافه کردن نمک و مابقی ادویه جات به خوبی ماساژ می دهید تا حالت چسبندگی پیدا کند.
بعد از پنج دقیقه ورز دادن ترکیب را به مدت یک ساعت در یخچال بگذارید.
در پایان کار دست را خیس کرده و یک مشت مایه کباب را به صورتی که نه پهن شود و نه نازک به سیخ بزنید تا کباب شود.

روش درست کردن کباب

قرمه سبزی:

خورشت قرمه سبزی از دیگر غذاهای محبوب ایرانی است که با انواع سبزیجات معطر درست می شود.
این غذا در بعضی از فستیوال های خارجی مقام اول را به خود اختصاص داده است.
ترکیب خورشت قرمه با برنج اصیل ایرانی رقیبان زیادی را از میدان به در می کند.
از مهمترین اجزای این غذا می توان به لوبیا چیتی و یا قرمز گوشت تازه گوسفندی پیاز لیمو عمانی سبزیجات و برخی از ادویه ها اشاره کرد.
راز یک قرمه سبزی خوشمزه در زمان پخت آن است.
معمولا هر چه این خورشت را با دمای کمتر و زمان طولانی تر بپزیم جا افتاده تر می شود.

 

فسنجان:

فسنجان یک خورشت مجلسی و خوشمزه است که در سفره دلبری می کند.
این غذا با گردوی آسیاب شده و رب انار به همراه گوشت مرغ و یا کوفته قلقلی تهیه می شود.
مردم نقاط مختلف کشور این خورشت را با روش های مختلفی طبخ می کنند.
طعم ترش و ملس فسنجون که با توجه به ذائقه و سلیقه مردم هر دیار درجه بندی می شود فسنجان را یک غذای منحصر بفرد کرده است.
این خورشت هم در کنار برنج ایرانی سرو می شود.

زرشک پلو:

زرشک پلو از جمله محبوبترین غذاهای ایرانی است که در اکثر مراسمات عروسی مورد استفاده قرار می گیرد.
ترکیب برنج خوش طعم با زرشک و زعفران در کنار مرغ سرخ شده بی نظیر است.

 

آلبالو پلو:

آلبالو از جمله میوه های خوشمزه بهاری تابستانی است که علاوه بر ظاهر زیبایش طعم دلچسبی دارد.
ترکیب آلبالو با برنج فوق العاده است و طعمش به یاد ماندی است.
این غذای خوشمزه را با مرغ یا کوفته قلقلی نیز سرو می کنند.

 

باقالی پلو:

باقالی پلو یکی دیگر از غذاهای ایرانی که روش پخت ساده ای دارد.
برنج را با زعفران و باقالی ترکیب کرده و در کنار ماهیچه و یا مرغ میل می کنند.
از این غذا هم در مجالس زیاد استفاده می شود.

ته چین مرغ:

اغلب ما ایرانی ها علاقه زیادی به ته دیگ داریم.
ته چین نوعی از ته دیگ است که از ترکیب برنج زعفران ماست مرغ درست می شود.
البته روش پخت این نوع غذا سلیقه ای است و می توان مواد را جایگزین کرد.
ته چین ظاهری کیک مانند دارد و زیبایی خاصی به سفره شما می دهد.

 

دلمه برگ مو:

دلمه یک غذای اصیل ایرانی است که انواع بسیار زیادی دارد.
دلمه برگ مو در این دسته علاقه مندان زیادتری دارد و به روش های مختلف درست می شود.
برنج از اجزای اصلی دلمه برگ مو ات که با موادی مانند پیاز گوشت لپه و زرشک مخلوط شده این ترکیب را در نهایت با برگ مو می پیچانند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *